1   |   Introductie

Interview ontwikkelaar

Sanne Jaspers

Ontwikkelaar bij Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid

Vol vertrouwen stapt Van Wijnen in het avontuur dat Natuurlijk te Veld heet. De komende maanden levert de ontwikkelend bouwer 101 woningen op in de innovatieve wijk. “Het biedt een mooie kans om te laten zien wat we kunnen”, vertelt ontwikkelaar Sanne Jaspers. “In een zeer kort tijdsbestek superhoogwaardige, betaalbare, remontabele woningen bouwen met oneindig veel mogelijkheden.”

Ontwikkelaar Sanne Jaspers – Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid:

“Met zijn allen bouwen aan een buurtschap waar de nieuwe bewoners samen het verschil gaan maken”

Vernieuwend bouwen
“Gemeente Eindhoven daagt bouwend Nederland echt uit om te vernieuwen. In deze stad krijgen we de ruimte om te innoveren. We realiseerden er al eerder bijzondere projecten, waaronder het Augustinianum, gebouw Atlas op de TU/e-campus, Project Milestone (’s werelds eerste 3D-geprinte woning van beton) en de recent opgeleverde BunkerToren. In Buurtschap te Veld leveren we een bijdrage aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningen in de stad. Door de woningen in onze fabriek voor te bereiden, kunnen we sneller, goedkoper en schoner bouwen.”

Denken in mogelijkheden
“Normaliter duurt het járen voordat een bouwlocatie echt in ontwikkeling gaat. In dit geval volgt gemeente Eindhoven een afwijkend pad door de locatie voor dertig jaar vrij te geven. Zo kunnen er in korte tijd veel woningen bijkomen. Dit vraagt een andere benadering en aanpak, zoals risico’s durven nemen en denken in mogelijkheden. Dit vraagt om een andere manier van denken en werken, waarbij risico’s genomen worden en er mogelijkheden worden verkend. Door deze nieuwe aanpak en samenwerking met de gemeente, die zich volledig inzet, zijn we erin geslaagd om binnen een half jaar de onherroepelijke vergunningen te verkrijgen en met de bouw te starten.”

“Fabrieksmatige bouw leidt tot minder CO2- en stikstofuitstoot”

Eigen expertise
Van Wijnen werkt in het project intensief samen met stedenbouwkundige/supervisor Tom van Tuijn en de architecten van KOW. “We voegen allemaal iets toe aan het project vanuit onze eigen expertise. Lees vooral ook de interviews met hen verderop in dit magazine als je geïnteresseerd bent in het ontstaan van de wijk en de gedachtes erachter, of als je meer wilt weten over de inrichting van de buurtjes en de duurzaamheid van de woningen.

Samen wordt het mooier
Ook met de andere partijen in het buurtschap, zoals de gemeente, de corporaties en de zelfbouwers van Minitopia, overlegt de ontwikkelaar veel. “Onderling stemmen we alles af, van ontwerp tot de uitvoering. Per buurtje (die in dit project ‘kamers’ heten) zorgen we bijvoorbeeld dat de houten gevelbekleding bij elkaar past. En na goed overleg krijgen de sociale huurwoningen van de woningcorporaties straks dezelfde pergola’s als die wij ontworpen hebben voor onze woningen in het middenhuursegment. Hierdoor passen de woningen van de verschillende partijen straks nog beter bij elkaar.”

Woning van betere kwaliteit
De nieuwe bewoners zullen aangenaam verrast worden door de kwaliteit van de fabrieksmatige woningen. “Want juist in de fabriek gebouwde woningen overstijgen op veel vlakken een conventioneel gebouwde woning. Ze voldoen aan de modernste kwaliteitsstandaarden en hebben een levensduur die minimaal gelijk is aan traditionele woningen. Daarbij is er veel variatie mogelijk in indeling en afwerking. We roepen wel eens gekscherend dat we kunnen kiezen uit dertienmiljoen verschillende configuraties, dat geeft wel aan dat er echt veel mogelijk is. De bouw gebeurt onder de best mogelijke condities. De productie vooraf, in een fabriek, zorgt ervoor dat we maximale controle hebben over het bouwproces, preciezer kunnen werken en niet gehinderd worden door slecht weer. Bovendien leidt fabrieksmatige bouw tot minder CO2- en stikstofuitstoot, minder bouwafval en een schonere bouwplaats. En heel bijzonder is dat de woningen na 30 jaar probleemloos uit elkaar gehaald kunnen worden om ze vervolgens ergens anders weer op te bouwen. Dat past uitstekend bij de uitdaging om zo duurzaam en klimaatneutraal mogelijk te bouwen!”

Een bouwtijd van weken
De woningen komen als losse 2D-elementen en 3D-units op de bouwplaats en worden ter plekke geassembleerd. “De vloeren, binnenwanden en gevels maken we in de woningfabriek. De leidingen verwerken we al in de vloeren. Ook badkamers, trappen, daken en kozijnen worden vooraf geproduceerd. Die worden ter plekke in de woning geplaatst. Vervolgens krijgen de woningen een aansluiting op stroom, water en data. Daarna wordt de keuken gemonteerd. Als laatste monteert de aannemer de houten gevelbekleding en verzorgt het aanleggen van de bestrating rondom de woningen. Bij elkaar duurt dit alles slechts enkele weken.”

Samen genieten
Bijzonder aan het project vindt de ontwikkelaar dat de opzet van de wijk de saamhorigheid aanmoedigt. “De indeling met kleinschalige kamers en de manier waarop de woningen op een centraal punt worden gericht stimuleren interactie tussen de bewoners. Je leert elkaar kennen en je hebt daarbij ook nog iets om je samen op te richten: de gemeenschappelijke omgeving. Voor sommigen zal dat een moestuin zijn, voor anderen misschien een jeu-de-boulesbaan. En als de ideeën eenmaal vorm hebben gekregen, kun je er samen van genieten en ben ook samen verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Dat saamhorigheidsgevoel is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen. Samen optrekken schept een band en maakt het leven leuker.”