Samen met je buren vorm je een community

Het groen rond je woning kun je zien als een hele grote natuurtuin. Een beetje zoals het gebied tussen de huisjes in een mooi bungalowpark. Geen schuttingen of hekjes, maar groen ingerichte ruimte met paadjes, bomen, planten en bloemen. Wanneer het regent, vormen zich natuurlijke poeltjes op de lagergelegen delen. Een heerlijke plek waar je echt van de natuur kunt genieten. Een omgeving die je samen met je buren gebruikt en onderhoudt. Want de bewoners van Natuurlijk te Veld geven samen een eigentijdse invulling aan het begrip buurtschap. Met de buren in jouw kamer vorm je een kleine community. Jullie maken samen plannen om het gezellig te maken en zorgen ervoor dat het netjes blijft. Daarvoor spreek je regels met elkaar af, zodat iedereen weet wat hij van de ander kan verwachten.

Wat er in jullie gemeenschappelijke tuin komt, stem je samen af. Kiezen jullie voor een kippenhok en een geitenweitje, of bouwen jullie liever een boomhut voor de buurtkinderen? Zijn er veel buren met groene vingers, dan is een moestuin, een bloemenperk of een buurtkas misschien een leuk idee. Of je laat de ruimte lekker leeg, zodat je er goed kan voetballen. Samen met je buren bedenk je wat het beste is. En natuurlijk is er altijd ruimte voor een paar leuke bankjes in het groen, waar je heerlijk kunt zitten in de zon of juist de schaduw kunt opzoeken.

De architectuur en stedenbouwkundige inrichting spelen een grote rol in het ontmoeten en de onderlinge verbondenheid van de gemeenschap. De bewoners worden uitgenodigd elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld door een bankje naast ieders voordeur of zitelementen rond een mooie boom. Je ziet elkaar dagelijks in de tuin, maakt vaker een praatje en overlegt regelmatig over klusjes die je samen gaat oppakken. Je zult zien dat je je meer verbonden gaat voelen met elkaar. Je zorgt een beetje voor elkaar als dat nodig is. Een boodschap doen als iemand ziek is, eens op elkaars kinderen passen of een pannetje soep maken voor de hele buurt op een klusdag in de tuin. Het zijn maar een paar voorbeelden…

Voor kinderen is het buurtschap een heerlijke plek om op te groeien. De uitdagende omgeving nodigt uit om op pad te gaan. Lekker veel buitenspelen, fietsen, rennen en in bomen klimmen. Samen met de buurtkinderen op onderzoek uit in het groen, kikkervisjes vangen in een slootje. Je kunt ze prima hun gang laten gaan, want de buurt is veilig en autovrij. Bovendien houd je ze makkelijk in het oog want vanuit iedere woning heb je een prachtig vrij uitzicht op de tuin en de omgeving.