2 | Project
Interview architect
René Buur
Architect bij KOW Architecten
Als mens zijn we onze connectie met de natuur een beetje kwijtgeraakt. We wonen in grijze steden, vol stenen, beton en asfalt. Met hier en daar een boom, een parkje of een plantenbak. Als mens gedijen we echter veel beter wanneer we ons omringen met natuur. Zo geeft in de natuur zijn een boost aan je immuunsysteem. En herstel je in de natuur sneller van de dagelijkse (werk)stress. Bovendien kan tijd doorbrengen in de natuur ook helpen om je humeur te verbeteren en je creativiteit te stimuleren.
Architect René Buur - KOW Architecten:
René Buur is directeur van KOW Architecten. Samen met ontwikkelaar Van Wijnen maakte KOW een voorstel voor de vier kamers van Natuurlijk te Veld met middenhuurwoningen. Het plan sloeg aan en ze kregen de opdracht. “Onze missie als architectenbureau is: ‘natuurlijk. stedelijk. leven.’ Bij ieder ontwerp dagen we onszelf uit om de balans tussen de menselijke natuur en verdergaande verstedelijking te herstellen. En dat sloot precies aan bij de wensen van de gemeente voor het gebied: gericht op de natuur, duurzaam en gericht op sociale cohesie.”
Wonen rond een middelpunt
In de kamers van Natuurlijk te Veld komen straks al die aspecten samen. René Buur legt uit: “Geluk hangt af van hoe je samenleeft met elkaar. De woningen worden niet lukraak in het landschap geplaatst, maar richten zich allemaal op een middelpunt. Dat kan een boom zijn, maar ook een pleintje of bijvoorbeeld een klimrek. Rondom zo’n plek richten we verblijfsgebieden in waar je kunt samenkomen. Door elementen aan je leefomgeving toe te voegen die uitnodigen om dingen samen te doen, kun je de onderlinge verbinding tussen mensen versterken en bijdragen aan een gelukkiger leven voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke moestuin, speeltuin, buitenkeuken of kas waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen ondernemen. Een ander voorbeeld is een flink overstek aan de gecombineerde bergingen waaronder je samen kunt klussen. Op deze manier zal er snel een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid ontstaan in de wijk.”
Remontabele woning
“Wat uniek is aan dit project is de tijdelijkheid van de wijk. De woningen zullen hier 30 jaar staan, maar moeten na die dertig jaar probleemloos uit elkaar te halen zijn om ze ergens anders weer op te bouwen. Van Wijnen ontwikkelde een eigen fabriek en bouwt nu geheel remontabele woningen. Op de bouwplaats worden ze geplaatst en afgemonteerd. Een kwestie van dagen! En dan is het wachten op de aansluiting van de nutsvoorzieningen. Er komt geen steiger aan te pas!”
Aangenaam wonen
Natuurlijk wonen in een nieuwe wijk betekent ook duurzaam wonen. “De woningen zijn uitstekend geïsoleerd en uiteraard all-electric. Ze hebben dus geen gasaansluiting meer. Maar wel een warmtepomp en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dat scheelt enorm in de energiekosten. Door ook te denken aan goede overstekken, begroeiing aan de gevels en een uitgekiend plan voor de waterafvoer in de wijk is het hier ’s zomers bovendien veel aangenamer dan in de stad.”
Met veel hout en groen
Ondanks dat de woningen uit de fabriek komen, krijgen ze een warme, natuurlijke uitstraling. Alle woningen krijgen duurzame houten gevelbekleding. Verschillende houtpatronen geven elke kamer een eigen uitstraling. De appartementengebouwen krijgen een groene aankleding om ze zoveel mogelijk in de omgeving te laten opgaan. Door de houten gevelbekleding, vaste plantenbakken op de galerijen en veel klimplanten langs de gevels is het hier straks heerlijk vertoeven. Je hebt allemaal straks maar een kleine privé buitenruimte, maar je beschikt daarentegen wel over een ontzettend grote gezamenlijke tuin. Wie hier komt wonen, krijgt alle kans om er iets geweldigs van te maken!
Sociale cohesie gaat er over of mensen in een gemeenschap of samenleving met elkaar verbonden zijn en samenwerken om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Het omvat gevoelens van solidariteit, vertrouwen en wederzijdse afhankelijkheid tussen individuen en groepen. Het gaat niet alleen om het hebben van sociale relaties en interacties, maar ook om de mate waarin mensen zich betrokken voelen bij de gemeenschap en bereid zijn om samen te werken voor het algemeen welzijn. Sociale cohesie is belangrijk omdat het bijdraagt aan een gevoel van veiligheid, welzijn en stabiliteit in een samenleving. Het is iets wat in gewone woonwijken vaak ontbreekt omdat mensen zich steeds meer terugtrekken in hun privédomein.